TUNCAY TUNCAY 1987 yılında Van'da doğdu. İlköğrenimini Antalya'da bitirmiş olup 2001 yılında Antalya Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümünde okumaya hak kazandı. Bu okulda kanun sazını seçip, bu enstrüman üzerine yoğunlaşmıştır.
2005 yılında Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı Geleneksel Türk Müziği Bölümünü birincilikle kazandı. Bu okulda çok değerli hocalardan faydalanmış olup kanun eğitimini Hakan Kılınçarslan’dan ve okul dışında Göksel Baktagir’den almıştır. 2010 yılında mezun olmuştur.
Aynı yıl Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosunda Misafir Kanun Sanatçısı olarak çalışmaya başlamıştır. 2012 yılında Haliç Üniversitesi Konservatuarı, Türk Müziği Tezli Yüksek Lisans eğitimine başlamıştır ve bu okulda Erol Deran, Mutlu Torun gibi üstatlardan faydalanmıştır. 2015 yılında Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosuna kanun sanatçısı olarak atanmış, 2018’ de İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu İrfan Tasavvuf ve Meydan Meşkleri bölümüne tayin olmuştur. Görevine halen bu kurumda devam etmektedir.
Yurt içi birçok önemli konser ve sayısız TV programının yanında 2009’da CRR’de Göksel Baktagir-Yurdal Tokcan’ın düzenlemiş olduğu “DOST MIZRAPLAR” konseri, 2012 ve 2015’te düzenlenen Uluslarası Kanun festivalleri, Yurtdışında 2015’te Kosova’da düzenlenen “ETNO FUSION” konseri, ABD, Umman, Almanya, UAE, Cezayir, Azerbaycan, Çin, Suriye, Güney Kore, Fransa, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Kıbrıs, Romanya, Macaristan, Tayvan, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Yunanistan, Paraguay gibi ülkelerde kanun sanatçısı olarak, Türk Müziği Konserlerine ve müzik festivallerine katılmıştır.
2012 yılından itibaren sözlü eserler ve saz eserleri olarak çeşitli formlarda beste çalışmaları olan Tuncay Tuncay’ın beste yarışmalarında bazı ödüllü besteleri olduğu gibi zaman zaman güfte denemeleri de bulunmaktadır. 1. Rüştü Şardağ Beste yarışmasında 1. ödülüne layık görülen Şevkefza Makamındaki şarkısının güftesi yine kendisine aittir.
DUYGU ve DÜŞÜNCELERİM
İzmir’de Rüştü Şardağ anısına yapılacak bir beste yarışması olacağının duyurusunu gördüğümde hemen şartnamesini okudum ve jüri üyelerinin kendi alanlarında çok uzman besteci ve akademisyenlerden, aralarında uzun yıllardır İzmir’de musikimize hizmet eden kendilerini sanata adamış üstatların da olduğunu gördüğümde gerçekten çok heyecanlandım. TRT’nin Rüştü Şardağ hocamızı anlatan belgeselini izledikten sonra heyecanım daha çok arttı ve bu duygularla bestemin güftesini yazıp ardından bestesini yapıp yarışmaya gönderdim. Bestemin finale kaldığını öğrendiğimde çok mutlu oldum.
Finalden 3 gün önce İzmir’e geldim. Rüştü Şardağ gibi birçok üstada ilham veren bu muhteşem şehri gezerek yaşamak istedim. Her sokağında, her köşesinde üstatlarımızın bazen sevinçlerinin bazen kederlerinin olduğunu bilerek bu cennet şehri gezmek çok özeldi benim için.
Final gecesi gerçekten arka planı oldukça hazırlıklı olan muhteşem bir organizasyondu ve çok güzel bir deneyim oldu. Burcu Göktürk hanımefendinin sesinden ve saz üstatlarından birbirinden güzel finalist besteleri dinlemek çok güzeldi. Finalist bestecilerin birçoğunun genç olduğunu görmek musikimizin geleceğinin de emin ellerde olduğunu hissettirdi bana.
Sonuç açıklandığında ise hayatımın en heyecan verici ve en özel anlarından birine şahit oldum bestem 1. olmuştu. Eşim, anne ve babam da benimle bu heyecanıma şahit olmuşlardı. Ödülümü bestekâr, şef Teoman Önaldı’nın elinden almak çok özel bir hatıraydı. Hayatım boyunca o geceyi her zaman çok güzel duygularla hatırlayacağım. Bu yarışmayı düzenleyerek bizlere bu imkanı veren İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Rüştü Şardağ Eğitim Kültür ve Sanat Derneğine kendi adıma çok teşekkür ederim.
|